Válassza az Oldal lehetőséget

Szoftverteszt: Panda Cloud Antivirus

Az AV-Comparatives tesztlabor egyik legidőigényesebb, legköltségesebb tesztsorozata az úgynevezett valósághű védelmi teszt (Real-World Protection Test). A hosszú távú dinamikai vizsgálat a vírusirtók alapértelmezett beállításaival futnak, ami kifejezetten jó hír akkor, amikor egy egyszerűen kezelhető megoldást keresünk. Az aktuális lista első helyezettje a Kaspersky IS 2014 – ez nem ingyenes, nem is nagyon várható el –, a második viszont a Panda. A felderítés hatékonysága alapján 99,9 és 99,8 százalékról beszélhetünk, 1821 tesztesetből 1820, illetve 1817 került hatástalanításra. Az ingyenes Avast 98,7%-ot (1795), az MSE pedig 91,9%-ot (1674) produkált – a többi eredmény majd az AV-TEST Institute irányából érkezik. Az AV-Comparatives tehát hatalmas meglepetésre a dobogó második fokára, az első klaszterba (négy osztály van, a legjobbak az első szintre kerülnek) rakta a Panda Security: Cloud Antivírust. 

A fekete leves

Az AV-Comparatives végső értékelésénél azt fogjuk látni, hogy a Panda az Advanced++ kategóriát erősíti. Ez azért van, mert bár 1821 incidensből felhasználói beavatkozás nélkül elintézett 1817-et, azonban eközben volt 42 olyan eset, amikor tévesen riasztott egy fájlra vagy internetes címre. Mivel az átlag 12, ezért a besorolásnál komoly lepontozásra került sor.

av-comparatives-szamokban

Tanulságok 

Az AV-Comparatives ugyan láthatóan nem az ingyenes programokra szakosodott, ám szerencsénkre a Panda Security: Cloud Antivirus 2.3 mégis itt van, s nem mellékesen még jól is szerepelt. A téves riasztások (viszonylag) magas száma semmiképp sem örömteli jelenség, remélhetőleg egy átlagos otthoni felhasználó nem fut majd bele olyan esetekbe, mint a tesztlabor. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a sokat szidott MSE a fenyegetések 91,9 százalékát hatástalanította.

avt 11_1213_consumer_tab_gesamt_en_8897e5cff3 

(forrás: av-test.org)

A másik nagy 

Most tessék erősen kapaszkodni, újabb számok jönnek. Az AV-TEST Institute más metodika alapján dolgozik. A rangsorolásnál azt látjuk, hogy a legjobb szoftverek 6 pontot, a legrosszabbak pedig értelemszerűen 0 pontot érnek el. Több alkalmazás is maximális ponttal zárt, viszont az ingyenes programok közül csak a Panda Security: Cloud Antivirus 2.3 tette ezt meg. A Qihoo: 360 Internet Security 4.2 és a Comodo: Internet Security 6.3 5,5 pontot – ennek valaki örülni fog –, a Baidu: Antivirus 1.6 4,5 pontot, az AVG: Anti-Virus Free Edition 2014 4.0 pontot, az Avast: Free AntiVirus 2014 pedig 3.0 pontot tudott összekaparni. Megkaptuk a második megerősítést is, a „macifejes vírusírtó” megint az élen végzett.