Válassza az Oldal lehetőséget

Szoftverteszt: Panda Cloud Antivirus

Összegzés

Megközelítőleg egy hetet szántunk a Microsoft Security Essentials alternatíváinak felkutatására, illetve a Panda Cloud antivírussal történő megismerkedésre. Jó volt látni, hogy a piac hemzseg az ingyenes megoldásoktól, melyek olykor bizony a fizetős verziókkal is felveszik a versenyt. Ha csak egyszerű ajánlást akartunk volna tenni, akkor nyilvánvalóan sokkalta könnyebb dolgunk lett volna, csakhogy mi egyfajta klónt kerestünk. Alaptalan lenne az a kijelentés, miszerint a Panda személyében megtaláltuk a hibátlan megoldást, az viszont tagadhatatlan, hogy jó benyomásokat tett ránk.

Elsőként is több független forrásból meggyőződtünk arról, hogy ez az antivírus nemcsak az MSE-től hatékonyabb, hanem sok más riválist is lepipál. A telepítés menete, a felhasználói interfész és a használhatóság terén is pontosan azt kaptuk, amit már jó ideje kerestünk – kisebb hiányosságok persze akadnak. A bő egyhetes tesztidőszak alatt voltak kisebb-nagyobb incidensek is, melyek ahhoz kötődtek, hogy első nekifutásra egy már meglévő antivirus mellé telepítettük a Pandát. Ez nagyon nem jó ötletnek bizonyult, olvasóinkat határozottan óva intenénk ettől, ugyanis ezzel a manőverrel sikerült a program egyes moduljait működésképtelenné tenni. Az sincs kizárva, hogy csak minket hagyott el Fortuna, mindenesetre szerintünk nem érdemes kockáztatni.

A végső értékelés előtt még egy rövid szolgálati közlemény: A szoftverteszt ismét egy újszerű kezdeményezés tőlünk, s még bevallottan nem tudjuk, hogy a jövőben mi lesz a sorsa. Nyilván a folytatás egyrészt igény, másrészt erőforrás kérdése lesz.

Mit is mondhatnánk még a Panda Cloud antivírusról? Szerintünk egyértelműen le tudja váltani az MSE-t, ezért kijár neki a plecsni! 

szerkesztoi ajanlat

Mihics Zoltán (Med1on) 

A szerzőről