Válassza az Oldal lehetőséget

Vernee MIX 2 – Leteszteltük október legjobb telefonját

Vernee MIX 2 – Leteszteltük október legjobb telefonját

Napjainkban a kamera teljesítménye sok vásárlónál előrébb való, mint a processzor vagy a memória minősége, és ez nem csak azért van, mert az elkészült kép minőségének megítéléshez nem kell nagy szakértelem, a hardver megítéléséhez pedig kicsit konyítani kell a témához. A legfőbb ok, hogy a telefon szép lassan elért abba a státuszba, amit régen a belépő szintű apró fényképezőgépek voltak. Sok vásárlónál már a fő szempont, hogy a telefon kiváltsa a fényképezőgépet. Mi, akik ezekkel a témákkal behatóbban foglalkozunk tudjuk, hogy bár a telefonok kamerái folyamatosan javulnak, bizonyos fizikai korlátok miatt nem képesek arra a szintre jutni, ahol akár egy apró fényképezőgép tarthat. Ezek a fizikai korlátok itt konkrétan a centiben, milliméterben mérhető korlátokat jelentik. A kisebb optika miatt kevesebb fény jut be az amúgy is kisebb szenzorokra, így az elkészülő képek kevésbé lesznek dinamikusak, a színek kevésbé lesznek erőteljesek. Ezen a minőségbeli problémán próbálnak javítani a gyártók, szoftveres oldalról ezért használunk HDR-t, hardveres oldalról pedig dupla kamerát. Ezekkel együtt is, sajnos még van hova javulni.

A Vernee MIX 2 kamerája nem okozott meglepetést se negatív se pozitív értelemben. A minőség viszont javult a Mars Pro-hoz képest. Az alábbi galériában fogtok találni egy csomó tesztképet, lesz videó is, ezekhez jár némi magyarázat.

{lightgallery type=local path=images/stories/gallery/vernee_mix_2 previewWidth=150}Image From HOC.hu{/lightgallery}

A telefon szoftvere az elkészülő képekbe több módon is bele tud „nyúlni”. Itt van a HDR, a monokróm felvétel illetve a fényerő, a fehéregyensúly és az ISO állítás. A Vernee MIX 2 fényképezőgép szoftvere tartalmaz egy Pro módot (az alábbi képen), amiben csúszkákkal a kép elkészítése előtt tudjuk a fenti három értéket állítani. Ez nagyon kellemes fejlesztés, mert eddig az volt a menet, hogy bementünk a menübe, beállítottunk valamit, utána kiléptünk és megnéztük a kijelzőn hogy néz majd ki az elkészülő kép. A Pro móddal a kattintás előtt villám sebesen tudjuk az értékeket állítani és rögtön látjuk is a kijelző, hogy mit eredményez a változtatás.

vernee mix 2 19

Ezen a Pro módon kívül egy dolog van még, ami mindenképpen figyelmet, komoly figyelmet érdemel, ez pedig a beépített zoom funkció. Ne számítsatok valami beépített teleszkópra, ez a zoom csak kétszeres értékű, de mégis, nagyságrendekkel jobb, mint a megszokott szoftveres nagyítás. Sőt, az alábbi képeken látható makró felvételek is a kétszeres zoom beállítással készültek, mert ennek segítségével lehet néhány centiméteres távolságról is szép képeket készíteni. Ami most kimaradt az éjszakai fotózás volt, de ahogy lesz időm pótlom ezt is!

vernee mix 2 8

Egy dolog még, amit majdnem kifelejtettem, ez pedig a mélység elmosás. Ez jelenti azt a képességet, amkor a fénykép témája éles, a háttér pedig elmosódott. A Vernee MIX 2 kapott ilyen képességet, szoftvereset. Engem a hideg kilel ezektől a szoftveres megoldásoktól, de azért nem használhatatlan a dolog. A lényeg, hogy a szoftver egy csúszkával állítható. Minél nagyobb az érték, a kép annál kisebb része lesz éles, annál nagyobb része homályos. Sajnos -és a szoftveres elmosásnak ez a legnagyobb hibája- az éles rész mindig kör alakú és a kijelző közepén helyezkedik el. Ennek a körnek az átmérőjét változtathatjuk a már említett csúszkával. Ez azt jelenti, hogy teljesen tökéletesen csak kör alakú vagy gömb formájú tárgyakhoz használható, minden más esetben rögtön látszik a „csalás”. A galériában fogtok találni a telefonnal készült „hardveres” elmosást és mellette lesz szoftveres is. A megnézitek azt hiszem nem szorul majd több magyarázatra a dolog.

 

Vernee MIX 2 - Leteszteltük október legjobb telefonját 1

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.

Csomagkövetés (1Tracking)

Partnereink

Partnereink

Csomagkövetés

Másold be a csomagszámot, és nyomd meg a mehet gombot!

Vásárlási segédlet

igyvasarolj2